sunnuntai 7. elokuuta 2016

Vähän kielipolitiikkaa


Olen kirjoittanut asiasta ennenkin: 

Suurin osa suomalaisista vastustaa pakkoruotsia (Properuskoulu 22.12.2014)

Jossain vaiheessa kielisolmu on avattava (Properuskoulu 9.5.2014)
Surullinen kielitilasto (Properuskoulu 18.8.2013)

Lisää löydät blogini vasemmalta puolelta tunnisteista, kieletkieltenopetuspakkoruotsi.


The countries with the best English speakers ( Education First) - komealta näyttää, Suomi sijoittuu viidenneksi englannin kielen osaamisessa. Suomea edellä olevat maat kuuluvat germaaniseen kieliryhmään. Suomi on jättänyt taakseen Saksan ja Itävallan, saksa on englannin sukulaiskieli.


Mutta kaikki ei ole niin komeaa, miltä näyttää. 


Suomalaisten kielipaletti on hyvin yksipuolinen. Tätä rataa ihmiset eivät suomen lisäksi osaa puhua kuin englantia. Saksan, ranskan tai venäjän osaajien perään saa huutaa puhumattakaan ns. harvinaisista kielten osaajista, espanja, kiina tai japani.


Pakkoruotsikin tekee tuhojaan. 


Ylioppilaista toista kotimaista kieltä kirjoittaa enää murto-osa. Sanomattakin on selvää, että loput koululaiset, jotka ovat jääneet peruskoulun ruotsin varaan, eivät osaa ruotsia juuri nimeksikään. 


Nyt yritetään paikata kumia purukumilla. 


Yksi peruskoulun ruotsin tunneista on siirretty alakoulun kuudennelle luokalle. Harvalla luokanopettajalla on todellisia ruotsin kielen opettamisen haluja. Pätevät ruotsin kielen opettajat ovat yläkoulussa.


Vielä hullumpaa on, että englannin kielen opetusta on lisätty ekalle luokalle. Nyt sitä maistellaan, vaikka parempi olisi, että ekaluokkalaisille opetettaisiin kunnolla lukemista ja kirjoittamista, mikä myöhemmin auttaisi vieraiden kielten opiskelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti